Επιστροφή σε Ιστορία

Περίληψη

Α) Η ιστορία του συλλόγου περιληπτικά

Καλώς ήρθατε στην κοινότητα του Σκακιστικού Συλλόγου Παγκρατίου και του Σκακιστικού Μορφωτικού Αθλητικού Ομίλου Καισαριανής. Ο Σκακιστικός Όμιλος Παγκρατίου είναι συνδεδεμένος, στην “κοινή σκακιστική συνείδηση” με την έννοια της παρέας και της συντροφικότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι αποτελεί και ένα από τα πιο ιστορικά σκακιστικά σωματεία της Αθήνας!

Ακολουθούν σημαντικά στοιχεία από την ιστορία του συλλόγου:

 

Α) Η ιστορία του συλλόγου περιληπτικά

Ο Σκακιστικός Όμιλος Παγκρατίου ιδρύθηκε το 1973 από μέλη της Περιηγητικής Λέσχης Παγκρατίου. Το πρώτο εντευκτήριο βρισκόταν στην οδό Κόνωνος (το θρυλικό… “υπόγειο”).

Το σημαντικότερο διοικητικό στέλεχος της πρώτης περιόδου ήταν ο πρόεδρος Γιώργος Παπαδόπουλος (τυπογράφος), ενώ καλύτεροι σκακιστές οι νεαροί Τάκης Άλβας, Νίκος Κόντος και Ηλίας Κουρκουνάκης. Από τον τελευταίο ήρθαν και οι πρώτες σημαντικές ατομικές επιτυχίες την περίοδο 1978-1982 (κατάκτηση Πρωταθλήματος Νέων, ισοβαθμία στην 1η θέση Πρωταθλήματος Ανδρών).

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση η ομάδα του συλλόγου ανέβηκε στην Α Εθνική, όπου αγωνίστηκε σχεδόν ανελλιπώς επί δυο δεκαετίες. Από τις τάξεις του συλλόγου πέρασε και ο αξέχαστος παλιός πρωταθλητής Τάκης Παναγόπουλος.

Η χρυσή εποχή για το σύλλογο ήταν η οκταετία 1984-1992, οπότε η ομάδα κατέκτησε ένα Διασυλλογικό Εφηβικό Πρωτάθλημα και δύο Διασυλλογικά Κύπελλα. Από τους πολλούς σημαντικούς παράγοντες αυτών των αγωνιστικών επιτυχιών αναφέρονται οι 5 που κατάκτησαν τον τίτλο του μαιτρ και κατά σειρά είναι οι Χριστόδουλος Γερογιάννης, Δημήτρης Βανδώρος, Χάρης Σιαφάκας, Σωτήρης Γκαϊτατζής και Ανδρέας Τζερμιαδιανός, αλλά και η ισχυρή σκακίστρια Ρούλα Τανισκίδου, που μεταξύ άλλων έπαιξε με την Εθνική Γυναικών στην Ολυμπιάδα του Ντουμπάι το 1986.

Ο Ανδρέας Τζερμιαδιανός ήταν ο επόμενος μετά τον Κουρκουνάκη κορυφαίος σκακιστής που αναδείχθηκε από το σύλλογο με αναρίθμητες ατομικές επιτυχίες. Οι δυο αυτοί σκακιστές έχουν κατακτήσει τον τίτλο του διεθνούς μαιτρ.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ο σύλλογος αντιμετώπισε αρχικά οικονομικές και συνακόλουθα αγωνιστικές δυσκολίες, όμως η καταλυτική παρέμβαση του Γερογιάννη το 2005 έδωσε νέα ώθηση και φαίνεται να ανοίγει ξανά το δρόμο των επιτυχιών για τον ΣΟΠ, αλλά και τον ΣΜΑΟΚ, ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1996 για να δώσει περισσότερες αγωνιστικές διεξόδους στους σκακιστές του συλλόγου. Το νέο εντευκτήριο βρίσκεται στην οδό Ζηνοδότου, αριθμός 22.

Από την παραπάνω παρουσίαση λείπουν πολλά γεγονότα και ακόμα περισσότερα σημαντικά ονόματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν τα εκτενή κεφάλαια και να ρίξουν μια ματιά στους πίνακες που ακολουθούν.

Γράφει ο Χάρης Σιαφάκας